HJÄRNSKAKNINGSBEHANDLING

“Ingen annan skada påverkar en persons livskvalitet så påtagligt som en hjärnskakning” 

 

Få hjälp med din hjärnskakning! 

Hjärnskakning kan uppstå på många olika sätt, både direkt eller indirekt våld mot kroppen, huvudet eller nacken.

När huvudet skadas kan många olika effekter uppstå. Vätsketrycket i skallen kan förändras, blodtillförseln till huvudet kan förändras och syretillförseln till hjärnan kan minska, vilket stör hjärnans funktion. Genom att behandla skallbenen med C.A.T.S.-tekniken kan du hjälpa till att återställa hjärnan till sin fulla potential. 

Niklas Borgenäs på Friskvårdspoolen är specialistutbildad i Kanada hos Dr Roger Turner och använder sig av en metod som heter C.A.T.S. som än så länge inte är så känd i Europa, men däremot i USA och Kanada har behandlingssättet funnits längre och med fantastiska resultat. 

 Mer finns att läsa här https://catsworkshop.com/ 

Metoden C.A.T.S kan hjälpa att minska kvarstående neurologiska symtom/besvär som kan finnas kvar efter en hjärnskakning, som till exempel.  

  • Huvudvärk/migrän 

  • Syn, hörsel eller luktpåverkan 

  • Ljus / ljudkänslighet. 

  • Svårigheter att fokusera, läsa eller skriva 

  • Besvär med balans, motorik eller koordination 

  • Ta till dig ny information. Försämrat minne 

  • Känsloutbrott 

  • Hjärndimma 

  • Sömnsvårigheter efter olyckan. 

  • Känna sig deprimerad är ovanligt men kan förekomma.   

Hur går en behandling till?

Först görs en noggrann, neurologisk undersökning för att se var problemen kommer ifrån. 

Vår undersökning är en förutsättning för att vi skall utföra rätt/korrekt behandling. 

Vi som Naprapater/chiropraktiker kan inte läka/reparera din rygg, nacke eller hjärna, men vi kan genom vår behandling hjälpa kroppen att starta en ”process” som kroppen normalt skall klara att starta på egen hand, men ibland inte har rätt förutsättningar för att kunna det efter t.ex. en olycka. 

Det vi då möjliggör för kroppen/hjärnan är att starta en läkningsprocess eller minimera/eliminera störningar som påverkar kroppen eller hjärnans läkningsförmåga. 

När vi behandlar, så behandlar vi inte symtomen utan orsaken till besvären/smärtan. Detta innebär att behandlingen ibland kan komma att ske på ett helt annat område än där du upplever dina besvär/smärta.  Vi behandlar med specifika korrigeringar av kraniet, nacken, rygg och käkleder. 

Efter undersökning och behandling lägger vi upp en behandling/träningsplan för dig. 

När ska man söka vård för hjärnskakning? 

Hjärnskakning uppstår när hjärnan hamnar i rörelse, ofta genom direkt våld mot huvudet, till exempel om du slår i huvudet i något, men ibland också genom indirekt våld, som till exempel om du får ett slag mot kroppen så huvudet hamnar i rörelse. Det är vanligt inom till exempel fotboll och hockey vid tacklingar, eller vid bilolyckor. 

Om du misstänker att du drabbats av en hjärnskakning är det viktigt att du i första hand söker vård genom att till exempel vända dig till din vårdcentral.  

Vid svåra olyckor kan en PET- kameraundersökning eller röntgen av huvudet eller nacken behövas.  

Läkaren gör en undersökning och ställer diagnos och kan ge dig råd kring vad du ska göra härnäst. 

Vid en hjärnskakning är det viktigt att man inte överanstränger hjärnan, utan låter den vila.  

Efter några veckor brukar de vanligaste symtomen försvinna av sig själva, men för några kan hjärnskakningen varit så pass allvarlig att vissa funktionella problemen fortfarande kvarstår.  

Det är då du kan söka dig vidare till oss för att få hjälp med de besvär som du upplever att du har kvar efter din hjärnskakning. 

Om dina symtom och besvär kvarstår efter din läkares ordination kan du kontakta oss på Friskvårdspoolen för konsultation som ett första steg.  

För frågor, konsultation och bokning, ring oss på Friskvårdspoolen 08-33 50 06

eller maila till info@friskvardspoolen.se